lauantai 11. elokuuta 2012

Sokerikakkupohja



Kakkupohjan tekeminen on helpointa (ainakin omasta mielestäni) kolmen samankokoisen lasin avulla. Yhteen lasiin laitetaan kananmunat, toiseen lasiin kananmunien määrän verran sokeria ja kolmanteen lasiin laitetaan vielä jauhoja, muutama ruokalusikallinen perunajauhoja sekä noin 1 tl leivinjauhetta, jolloin kolmannessa lasissa on kuivia aineita samanverran kuin kahdessa ensimmäisessäkin lasissa. Jos haluat tehdä tumman pohjan, lisää joukkoon kaakaojauhetta. 


  • Voitele ja jauhota käyttämäsi vuoka
  • Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. 
  • Lisää vaahtoon kuivat aineet siivilän avulla hyvin varovasti sekoittaen. 
  • Paista uunin alatasolla 175 asteessa. Paistoaika riippuu kakun koosta.

Ylläolevassa kuvassa pohjan olen tehnyt kahdella kananmunalla (16 cm vuokaan). Sokeria on toisessa lasissa saman verran kuin kananmuniakin. Kolmannessa lasissa jauhoja, muutama ruokalusikallinen perunajauhoja ja ½-1 tl leivinjauhetta.

 Alla olevasta taulukosta löydät helposti tietoja erikokoisiin kakkupohjiin:
 
Kakkuvuoan koko (cm)
Kananmunien määrä
Kakun riittävyys (henkilömäärä)
Paistoaika (uunin alatasolla 175 asteessa)
15
2
6
n. 20-25 min
22
4
12
n. 30-35 min
24
6
18
n. 40-45 min
26
8
24
n. 50-55 min

(Taulukon tiedot kerätty Juhlattaren blogista)

 


 Vinkkejä onnistuneeseen kakkupohjaan:

  • Muista hyvä hygienia!  
  • Laita uuni lämpiämään aina ensimmäiseksi, jotta kakkutaikinan ei tarvitse odottaa uuniin pääsyä. 
  • Voitele ja jauhota kakkuvuoka kunnolla. 
  • Kananmunasokerivaahto on riittävän kuohkeaa, kunnes siihen jää vispilästä jälki. 
  • Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän kautta, hyvin varovasti sekoittaen. 
  • Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla puutikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä.

Leipomisen iloa kaikille! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti