sunnuntai 4. elokuuta 2013

Mustikkapiirakka

 
Meillä on ahkerasti poimittu marjoja ja säilötty niitä pakkaseen talvea varten. Tietenkin marjoja pitää hyödyntää kesällä myös leipomisessa. Mustikat pääsivät vuorostaan piirakan muotoon. 

Ohjeen löysin täältä. Pohjaan laitoin ohjeen mukaisesti kardemummaa, ja siitä tulikin piirakkaan aika kiva vivahde.
Pohja
100 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa 
  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
  • Lisää kananmuna vaahtoon vatkaten.
  • Sekoita kuivat aineen keskenään ja lisää seos vaahtoon.
  • Voitele piirasvuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Paista pohjaa 200 asteessa n.10 min, kunnes se on kauniin vaaleanruskea.
  • Nosta vuoka uunista ja alenna lämpö 175 asteeseen.

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
  • Vatkaa tuorejuustoon kulhossa munat ja sokerit.
  • Levitä seos piiraspohjan päälle.
  • Sekoita mustikat sekä perunajauhot kulhossa ja lisää ne tuorejuusto-sokeriseoksen päälle.
  • Ripottele sokeri (2 rkl) mustikoiden päälle.
  • Paista 30-40 minuuttia.

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Helppo mansikkaherkku

Tänä kesänä olen ollut leipomisen suhteen aika laiska. Muutamia juttuja on tullut leivottua, mutta en ole saanut aikaiseksi siirtää niitä tänne blogin puolelle. 

Tämän mansikkaherkun tein jo kesäkuun puolella. Toinen puolisko pyysi leipomaan mansikkakakun, mutta päädyin tekemään siitä mariskooliin tällaisen superhelpon version. Kyllähän tämä on melkein kuin kakku, ainakin siinä on kaikki samat ainesosat. Eli tästä löytyy mansikoita, kermavaahtoa ja kakkupohjaa. Pienenä kivana lisänä mukana on myös kirsikoita sekä suklaapaloja kismetistä ja tobleronesta.


Valmistuohje on tosi yksikertainen: kermavaahtoa, mansikoita, suklaata ja kakkupohjaa laitetaan astiaan kerroksittain niin kauan kuin astiassa on tilaa. Sitten vaan herkutellaan. En muuten jaksanut syödä tuota kokonaan, oli nimittäin niin tuhti annos :D

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Ruissipsit lohitäytteellä


Ruissipseistä voi saada hyviä pikkusyötäviä ilman suurta vaivaa vaikkapa juhliin, arkeen tai illanistujaisiin. Täytteitäkin pystyy valmistamaan niin montaa erilaista kuin vain sattuu itse keksimään. Itse valmistin täytteeksi lohitäytteen, joka oli mielestäni tosi hyvää. Näitä teen tulevaisuudessa varmasti toistekin erilaisia täytteitä kokeillen.

Tarvitset
Ruissipsejä (Linkosuon)
200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli tai tilli)
150 g ranskankermaa/smetanaa
Noin 150 g kylmäsavustettua lohta
Sipulia
Mustapippuria
Loraus sitruunamehua 
  • Silppua sipuli ja lohi.
  • Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma keskenään. Sekoita mukaan myös silpotut lohi ja sipuli.
  • Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla. 
  • Pursota täyte ruissipsien päälle ja koristele tillillä.

Vinkki! Pursota täytettä sipsien päälle vasta hieman ennen tarjoilua, koska sipsit vetistyvät aika nopeasti ja ne eivät ole enää sen jälkeen kovin rapsakoita, vaan pehmeitä. Ainakin itse tykkäsin sipseistä enemmän rapsakoina.